Video Experiment – viral !! Fumatul ucide! Nouă motive să te lași de țigări imediat și definitiv

Comunicate de presa

Pe paginile de facebook din romania circula deja acest video viral cu experimentul fumarii unei singure tigari. Rezultatele sunt catastrofale. Morari a ralizat acest video si ii putem multumi prin Subscribe!

În momentul în care scriu aceste rânduri sunt ferm convins că voi renunța definitiv la fumat. Nu m-am căutat la plămâni, nici nu m-a speriat cineva că voi muri în chinuri cumplite. Pur și simpu simt că picioarele nu-mi mai pot căra trupul, că sunt mai greu decât tot pământul, că obosesc repede și miros respingător a tabac. Nu știu cum arăt pe interior, dar ceea ce văd la exterior nu-mi place deloc. Astfel că nu le pot cere nici altora să vadă flori în „bube, mucegaiuri și noroi”. Mai nou, acest obicei de a fuma și-a pierdut orice însemnătate și plăcere. Deseori mă trezesc cu două țigări aprinse; alteori ies la țigară cu fiecare coleg care mă invită la fumat, chiar dacă „organismul” nu-mi cere. De fapt, cred că angajații care fumează sunt cei mai neproductivi dintre toți. Deși se zice că succesul unei munci stă în numărul mare de pauze scurte pe care ți le iei, la fumători nu e cazul. Reprizele prelungite de fumat îi scot din priză, îi deconectează de la sarcinile pe care le au de întreprins. Până se prind din nou ce muncă au de făcut…ei, bine…ies din nou la fumat. Și tot așa. (Da, pauzele dese sunt ok, dar important e ce faci în acele clipe de respiro). Dacă sunt printre voi unii care și-au pus măcar o dată problema renunțării la fumat, iată mai jos câteva motive pentru care eu cred că ar trebui să renunțați la acest obicei.

Cancerul pulmonar, prima cauză de deces. Ziceam că nu m-a speriat nimeni de moarte. Poate doar bunicul meu, care a murit de cancer pulmonar. A fumat ca un…om căruia nu i s-a spus niciodată că poate muri din cauza tutunului. În fiecare an, în România mor peste 10.000 de oameni care suferă de acestă boală necruțătoare. De cele mai multe ori, pacienții se prezintă la doctor în stadiul final al bolii, iar pentru ei nu se mai poate face nimic. Cancerul pulmonar este prima cauză de deces în rândul bărbaților, dintre toate formele de cancer (6.950 de decese/an). Datele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România arată că alte 1.845 de femei mor anual din cauza acestei afecțiuni. Peste 4,8 milioane de români sunt, însă, supuși riscului de a face cancer pulmonar, fiindcă toți sunt fumători. După părerea mea, numărul celor care sunt supuși riscului este mult mai mare, dacă îi includem și pe nefumătorii care inhalează fumul de țigară în mod involuntar.

Fumătorii tineri, în creștere. Cică românii fumează zilnic 5 milioane de pachete de țigarete. Asta ar însemna cam un pachet de țigări de fumător. Ceea ce este de-a dreptul îngrijorător este că numărul românilor cu vârste cuprinse între 15 și 39 de ani care fumează a crescut cu 5% în 2014, față de ultima estimare, realizată în 2011. În același timp, în țările din vestul Europei numărul fumătorilor a scăzut cu 3% în aceeași perioadă, iar acest lucru se vede în indicatorii epidemologici ai unor boli precum astmul bronșic și afecțiunile cardiace.

Copiii te copiază. Nu ești un exemplu pentru propriul copil. Am ajuns și eu aici, în situația de a fi incapabil să răspund la întrebări simple: „Tati, de ce fumezi?” sau „Când voi fi mare voi putea fuma și eu?”. Fiul meu are doi ani și cinci luni, dar pare un adult în toată regula atunci când își dă drumul la gură. Într-o zi a ridicat de pe jos un chiștoc și m-a întrebat ce este. I-am răspus că e o mizerie și că trebuie s-o arunce imediat la coșul de gunoi. În altă zi, în parc, m-a văzut când aprindeam o țigară și m-a întrebat: „Ce face tati acolo?”. I-am răspuns: „Tati fumează”. Iar el, fără să mă slăbească deloc: „Tati fumează mizerii?”. Cât aș fi vrut să n-o fi aprins nicioadată. Din acea zi, o vreme, când vedea oameni pe stradă cu țigări în gură, le zicea: „E o mizerie, o mizerie”.

Miroși ca un hoit. Am mai avut o tentativă de a renunța la fumat. Atunci am rezistat fără țigări aproape 21 de luni. Dintr-o prostie soră cu idioțenia, m-am reapucat de fumat, la serviciu, pe fondul stresului. „Fumatul nu-ți rezolvă problema pe care o ai, dimporivă, îți adaugă încă una”, mi-a spus prof. dr. Florin Mihălțan. În acea perioadă, în care nu am fumat deloc, am simțit, parcă pentru prima dată, ce simte un om care nu e dependent de tutun: hainele nu-mi mai erau îmbâcsite de fum, evitam restaurantele în care se fuma, respiram mai bine și alergam fără probleme.

Respiri din nou. Efectele benefice ale renunțării la fumat sunt de necontestat. Dacă îți schimbi radical stilul de viață (mâncare sănătoasă, la ore exacte, trezit devreme și culcat cel târziu la ora 23.00, începerea unui program de alergare) e imposibil să nu simți modificări în organismul tău. Pentru cei care locuiesc în orașe mari sau industriale, fumul de țigară este un factor de risc complementar poluării atmosferice.

Îi protejezi pe cei din jur. Fumatul pasiv ucide aproape la fel de mulți oameni ca și cel activ. Un prim pas în protejarea celor care se declară nefumători și adversari ai fumatului ar fi adoptarea legii care interzice fumatul în spațiile publice. Legea a fost aprobată de comisiile de specialitate ale celor două Camere ale Parlamentului, însă a fost scoasă de pe ordinea de zi a precedentei ședințe de plen. Din informațiile mele, legea va fi suspusă la vot în plenul Parlamentului în data de 9 decembrie.

Bolile sunt costisitoare. În 2012 suma totală plătită pentru bolile asociate fumatului a fost peste 4,31 de miliarde de lei. Fumatul este responsabil pentru 27,8% din aceste cheltuieli, arată primul studiu de impact economic al consumului de tutun asupra sistemului public de sănătate. Acelaşi studiu arată că numărul total de cazuri spitalizate în anul 2012 pentru toate cele patru categorii de boli care pot fi atribuite fumatului a fost de 1.892.323, din care 550.142 au fost cazuri atribuibile direct fumatului. Cele patru categorii de boli asociate fumatului sunt: afecțiunile cardiovasculare, bolile cerebrovasculare, cancerul și tuberculoza & bolile respiratorii. Sursa Azi, tratamentul cu citostatice aferent unui bolnav de cancer pulmonar este de circa 3.000 de euro pe lună. Peste 40.000 de români sunt diagnosticați cu acestă boală în fiecare an. Doar o zecime din ei au șanse de supraviețuire.

Dai banii pe lucruri inutile. Am renunțat la fumatul de țigarete formate și mi-am luat tutun vărsat. Că e mai bun, mai sănătos, mai ieftin, mai… Dar am dat banii pe tot soiul de mașinării de rulat țigări, pe foițe, filtre și alte accesorii de păstrat tutunul în condiții optime de umezeală. Punguța mea cu tutun devenise un zeu, avea buzunarul ei special, iar fumatul – un obicei superior al unui om boem, au aer preocupat. De se întâmpla s-o uit acasă sau la serviciu, vai!, se cobora o întreagă armată de arhangheli doar ca să-mi aline supărarea, că pofta de tiutiun doar punguța mea magică putea s-o potolească. De atunci și până acum am cumpărat sute de pachete de foițe, zeci de pachete de filtre și câteva mașini de rulat țigări. Multe dintre ele au ajuns la gunoi, în încercările mele repetate de a renunța la fumat. (Curios e că n-am numărat câte pungi de tutun am fumat).

Nu ești singur. Cineva te poate ajuta. Dacă ți se pare greu drumul până la reușită, ei bine, află că ai motive să crezi asta. Probabil că ai nenumărați cunoscuți, colegi sau prieteni care ar lua în râs o asemenea inițiativă. Însă, chiar dacă n-o fac, îți va fi la fel de greu să renunți la fumat atâta vreme cât te afli în mijlocul acestor oameni.

Sau încearcă să legi relații mai strânse cu persoane din anturajul tău care nu fumează.

Actual
Andrew Tate porneste discutiile RoExit

Andrew Tate, un fost campion la kickboxing și star social media, a pornit un adevărat scandal între Marea Britanie și Europa, cu un subiect tabu în presa din România: Brexit-ul. Tate a postat pe contul său de Twitter un mesaj prin care își exprima opinia despre Brexit și felul în …

Comunicate de presa
Cum sa iti cresti site-ul in mod organic

Pentru a crește un site organic în motoarele de căutare, este important să se acorde atenție unor factori cheie de optimizare a motoarelor de căutare (SEO) și de creștere a traficului organic. Iată câteva recomandări: Acestea sunt câteva din modalitățile prin care puteți crește traficul organic al site-ului. Este important …

Actual
Imobiliare.ro: Cum au evoluat prețurile la apartamentele oferite spre vânzare, respectiv închiriere, în Brașov?

Potrivit unei analize realizate de Imobiliare.ro, în perioada ianuarie – decembrie 2022, la nivel național locuințele (atât apartamente, cât și case) au fost cu 7.6% mai scumpe față de aceeași perioadă a anului trecut. Comparativ cu perioada similară a anului 2021, această diferență de preț se situa la 8.4%. În Brașov, …